Slogan našeho e-shop

Nákupní košík

Nákupní košík je prázdný

Pestovanie kávy a jej druhy

Pestovanie kávy a jej druhy

Prevažná produkcia kávy pochádza zo zeme tretieho sveta. Na predaji kávy niekedy závisí celá ekonomika niektorých rozvojových zemí. Pestovanie kávy je pomerne náročné. Existuje množstvo faktorov, ktoré môžu znehodnotiť celú úrodu.V poslednom čase musia niektorí pestovatelia kávy bojovať s nadbytkom tejto plodiny, a to doviedlo niektorých pestovateľov na mizinu.

Aj keď existuje množstvo druhov kávy, komerčne sa využívajú predovšetkým Arabica a Robusta. Najkvalitnejšia káva Arabica sa nemôže krížiť s inými kávovníkmi, pretože má iný počet chromozómov.

Druhy kávy

Rastlín rodu Coffea existuje viac než 6000 druhov. Niektoré sú len miniatúrne kríky, iné sú až 12 metrové stromy. Ako surové kávové zrná sú označované semená najmenej 66 druhov. 98% svetovej produkcie kávy však pochádza len z dvoch druhov kávovníkov. Z nich pochádza káva Arabica (dve tretiny produkcie) a Káva Robusta (jedna tretina produkcie). Tretí druh plantážne pestovaného kávovníka - coffea Liberica – by ste našli na malých plantážach v Malajsii a západnej Afrike.
Najrozšírenejší kávovník Arabica má veľmi jemnú chuť. Semená kávovníka Arabského obsahujú menej než 1,5% kofeínu. Väčší kávovník Robusta dorastá do výšky až 12 metrov. Poskytuje veľké výnosy a používá sa obvykle pri výrobe instantnej kávy. Má silne zemitú a drsnú arómu. Tieto dva kávovníky nie je možné krížiť, pretože kávovník Arabica obsahuje 44 chromozómov a kávovník Robusta iba 22.

Brazílski vedci objavili nový genetický kmeň kávy Arabica, ktorý neobsahuje skoro žiadny kofeín. Značná časť svetovej populácie dáva prednosť káve bez kofeínu, ktorý sa musel doteray z kávy odstraňovať nákladným procesom. Tento proces tiež zbavuje kávu niektorých ingrediencií, ktoré jej dodávajú chuť.

Ako sa káva získava?

Zber úrody kávy musí byť veľmi presne načasovaný. Ak sa zozbierajú nezrelé alebo prezrelé zrná, môže to značne ovplyvniť chuť kávy. Zber sa uskutočňuje buď ručne alebo strojom. Zo zrniek kávy sa odstráni kôstka a pergamenový obal. Potom sa zrnká kávy triedia a preberajú. Ďalej prichádza na rad praženie kávy. Pri pražení dochádza k množstvu zložitých chemických reakcií a káva postupne získa svoju charakteristickú chuť.