„Na viac než 25 miliónoch rodinných fariem asi v 80 krajinách dnes rastie odhadom 15 miliárd kávovníkov. Vďaka úrode, ktorá sa z nich zozbiera, sa každý deň na svete vypije okolo 2 miliárd šálok kávy.“
Stručne o káve
- Káva pochádza z Etiópie a až v roku 1616 sa podarilo Holanďanom získať prvý kávovník.
- Za poškodenie kávovníku bol vo Francúzsku v 17. storočí trest smrti.
- Dnes sa kvôli nadmernej produkcii prebytočná káva likviduje.
- Káva bola v 17. storočí označená za "Satanov nápoj".
- Všetky kávovníky, ktoré sa dnes pestujú v Strednej a Južnej Amerike, sú potomkovia kávovníka privezeného v 18. storočí do Európy.
Odkiaľ pochádza káva
Dejiny kávy sa začali písať v Etiópii, odkiaľ pochádza divoký kávovník. Jeho potomok, kávovník arabský (Coffea arabica) je zdrojom dvoch tretín dnešnej svetovej produkcie kávy.
Nie je možné jednoznačne určiť, od kedy sa začína káva pestovať. Odhliadnuc od legiend, väčšina zdrojov uvádza ako počiatok pestovania kávy rok 575, kedy sa káva začala pestovať v Jemene. V arabskom meste Mokka vzniklo centrum pre obchod s kávou, ktoré malo veľký význam až do 15. storočia. V roku 1616 sa Holanďanom podarilo získať semená kávy alebo celé rastlinky, a tak káva opustila Arabský poloostrov a vydala sa na cestu cez celý svet. Najskôr kávovník navštívil ostrovy Cejlon (dnes Srí Lanka), Sumatru a Jávu a potom sa vydal do Európy. Jeden mladý kávovník bol privezený z Jávy do Amsterodamu, kde sa mu veľmi dobre darilo. O kávu sa začali zaujímať aj Francúzi. Kávovníky boli v tej dobe také cenné, že každý, kto by ich nejako poškodil, podliehal trestu smrti.
Pokrstenie kávy
Keď káva v 17. storočí dorazila do Európy, niektorí katolícki kňazi ju označili za "Satanov nápoj". Bolo to kvôli obavám, že by mohla káva nahradiť víno, ktoré, ako verili, bolo posvätené Kristom. Našťastie, pápežovi Klementovi VIII káva zachutila, a tak náboženskú dilemu vyriešil tým, že nechal kávu pokrstiť.
Rozšírenie kávy od 18. storočia až dodnes
V 18. storočí vznikli plantáže na Guayane, Kube a na Jamajke. Kávovník bol tiež prevezený z Francúzska na Martinik. Uvádza sa, že Gabriel Mathieu de Clieu, ktorý viezol na Martinik jednu sadenicu kávovníka, sa počas obdobia, kedy sa loď dostala do bezvetria a bol nedostatok sladkej vody ,delil o svoj prídel s touto rastlinkou.
Mladý kávovník, ktorý sa v roku 1706 dostal z Jávy do Amsterdamu, a jeho potomok z botanickej záhrady v Paríži sú predkami všetkých kávovníkov pestovaných v Strednej a Južnej Amerike. Gordon Wrigley k tomu napísal: "Genetický fond priemyselne pestovaného kávovníka arabského je teda veľmi malý."
Od roku 2009 si môžete vychutnať tiež čerstvo praženú kávu BANUA...