Ako pripraviť dobrú kávu?
- Namletú kávu spotrebujte do niekoľkých dní.
- Kávu nezalievajte vriacou vodou. Teplota vody by mala mať 87-94°C.
- Pred naliatím kávy nechajte šálku trochu predhriať.
Mletie kávy
Pred samotnou prípravou kávy je potrebné ju namlieť. Pre každý druh kávy je potrebný iný stupeň pomletia. Hrubo pomleté zrno je vhodné na prekvapkávanú a filtrovanú kávu. Stredne namleté nájde široké použitie v kávovaroch a prekvapkávačoch s jemnými sitkami. Jemne pomletú kávu môžete najčastejšie použiť na prípravu tureckej kávy.
Čerstvo pomletú kávu je dobré skoro spotrebovať, pretože časom stráca svoju arómu.
Vlastná príprava kávy
Na prípravu kávy použite čistú studenú vodu. Vodu priveďte do varu a potom ju nechajte chvíľku vychladnúť. Nezalievajte kávu vriacou vodou, voda by mala mať teplotu asi 82-87°C. Ak je to možné, pite kávu okamžite. Pred naliatím kávy do šálky nechajte šálku trochu ohriať.
Na prípravu kávy sa využívajú rôzne postupy. Kávu je možné pripravovať napríklad lúhovaním, sparením, zaliatím alebo filtrovaním.
Pri prípravě espressa by mala voda cez kávu pretekať 25-30 sekúnd.